BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Bacaan Yaasin...

Munajat Keampunan

07 August 2010

NICU...

Salam....
Minggu ni saya praktikal kt Neonate Intensive Care Unit (NICU). Best posting kt sini sebab tak banyak keje. Setiap hari cuma kena ambik vital sign, bagi bottle feeding kt baby dan tukar pampers je. Baby-baby kt sini kebanyakkannya premature.


Baby yang under phototherapy.


Kenangan terindah di NICU....

31 July 2010

Adik, jangan nangis.....

Salam wbt....
26 Julai 2010, saya start posting kat wad paediatrik. Sem ni, saya posting satu group dengan fateha, hanis mahirah dan asyraf. Selama ni kitorang posting kat wad orang dewasa, tapi sem ni posting kat wad kanak-kanak pulak. Tentulah banyak bezanya kan. Huhuhu.... Minggu ini, saya posting kat wad paediatrik 4 (onkologi dan hematologi). Mula-mula, posting kat sini rasa takut dan nervous sesangat. Maklumlah, kebanyakkan pesakit kat sana semuanya under chemotherapy. Antara penyakit yang dihidapi oleh pesakit kat sana adalah penyakit leukemia, neuroblastoma, brain tumor, dan retinoblastoma.

Namanya Batrisya, dia suka sangat main dengan
kitorang. Huhuhu....

Posting kat sana tak penat sebab pesakit kat sana tak ramai sangat. First day posting kat sana, semua budak2 kat sana nampak macam takut je dengan kitorang. Bila dah hari kedua posting kat sana, barulah kitorang tahu camne nak tackle hati diorang. Budak-budak kat sana kebanyakkanya jenis yang pemalu dan manja sesangat dengan parents diorang. Budak-budak kat sana semuanya comel belaka.


Emm.....rasenya tu jelah kot yang saya nak ceritakan pasal posting kat wad paediatrik.

Comel kan budak-budak ni......



Ni masa tengah usaha pujuk budak ni supaya jangan nangis. Huhuhu....




Hanis tengah main dengan baby.....

26 May 2010

OSCE lah pulak....

Salam. Pagi tadi saya baru je habis exam OSCE (Objective Structured Clinical Exam). Prosedur yg msk exam OSCE untuk tahun ni semuanya susah belaka. Tadi masa buat prosedur, memang menggelabah and panik giler. Banyak steps yang tertinggal masa nak buat prosedur tadi. Masa practice, ok je buat prosedur tu. Tapi masa OSCE, hampeh betul. Hohoho.....

Apapun, harap2 x fail lah untuk OSCE tu.....

13 April 2010

Nursing Dinner 2009/2010

Salam wbt...
Nie first time saya pergi nursing dinner. Tema tahun ni "glitter,glory & glamorous".
Syok jugak dapat pergi sana, maklumlah dapat makan free. Huhuhu...



03 April 2010

Jasamu dikenang En. Che Salim...

Salam wbt....
Emm, dah lama tak update blog sebab minggu ni assigment banyak sangat. Semalam adalah hari last kelas kitorang sebab minggu depan kena posting kat wad. Coordinator kelas kitorang adalah En.Che Salim. Semalam adalah hari last En.Che Salim jadi coordinator kelas kitorang, so kitorang ade wat sambutan skit sebagai penghargaan beliau jadi coordinator kelas kitorang selama 4 sem ni. Memang susah nak jumpe lecturer sebaik En.Che Salim ni. WE WILL MISS YOU EN.CHE SALIM.....



05 February 2010

bESTNyer praktikal kt OT.....

Salam wbt.....
Minggu ni saya posting kt OT. Syok giler posting kt sana. Staff nurse n KJ kt sana semuanyer baik belaka. Setiap kali msk OT,kitrg kena tukar bj n kasut utk nk kekalkan sterile kt kawasan OT. Setiap warna topi OT ade maksud tertentu. Cthnya, topi pink utk Ketua Jururawat (KJ),topi hijau utk doktor,topi biru utk staff nurse, dan topi putih utk relative patient,tukang cuci n PK.

Sempat lg bergmbr kt bilik persalinan. Huhuhu....

2 Feb 2010,
Saya kena bertugas kt bahagian "Recovery". Tugas kitrg kt bahagian recovery ni cuma kena monitor vital sign patient n isi borang 'post-operatively nursing record' je. Bilik recovery ni adalah bilik untuk menempatkan patient yang akan menjalani operation n patient yang br shj selesai menjalani operation. Kitrg ade jumpe benda br kt sana. Namanya "Bair Hugger' juga dikenali sebagai "warmer'. Bentuknya sama mcm "ripple matress'. Ia utk memanaskan atau mengembalikan suhu badan patient ke paras normal. Patient yg br shj keluar dr bilik OT kebanyakkannya mesti menggigil. Maklumlah, dlm bilik OT tu kan sejuk. So, benda ni lah utk memanaskan badan patient yg br shj selesai di bedah.

Bilik 'Recovery'

Bair Hugger / Warmer


3 Feb 2010,
Saya kena bertugas kt bahagian 'reception'. Best jgk jd receptionist ni sbb x penat langsung. Tugas receptionist cuma kena isi borang "pre-operative checklist' n kena pastikan patient x pkai brg kemas/barangan metal, underwear, n gigi palsu sblm patient msk ke bilik OT. Klu nk jd receptionist, kita kena ade skill communication yg tinggi, sentiasa alert n confident, respect kt patient, n mempunyai penampilan yg kemas n menarik. Antara perkara yg receptionist perlu utamakan pd patient adalah dr segi keselamatan, keselesaan, n privacy patient.

4 Feb 2010,
Saya kena bertugas kt bilik OT 9 . Terdapat 16 buah bilik OT kt sana. Bilik OT 9 ni hanya utk kes Otorhinolaringology (ENT) shj. Kt sini boring skit sbb xde byk keje . Cuma kena tgk surgeon wt operation n tlg skit2 staff nurse prepare brg sblm surgeon start wt operation. Tu je keje kitrg kt sana. Dlm bilik OT tu mmg sejuk giler. Kitrg mmg menggigil duk kt dlm tu. Rase mcm duk kt oversea pn ade jgk. Huhuhu....



Dewan Bedah 9 Otorhinolaringology (ENT).


First time msk OT. Hohoho....

Geng sempoi.....

5 Februari 2910,
Hai ni saya,yana, n fateha bertugas di Central Sterile Supply Department (CSSD). Kitrg mmg btul2 terkezut bila sampai kt sana, sbb kawasan kt sana mmg btul2 mcm 'kilang'. Setiap kawasan kt sana mmg penuh dgn alatan sterile. Mcm2 jenis n bentuk alatan sterile yg bleh kita tgk kt sana. Kitrg mmg kagum dgn semua staff nurse kt sana, sbb diorg dapat hafal n tahu semua jenis nama n fungsi setiap alatan sterile tu. Kt sana, kitrg belajar cara-cara nk cuci peralatan sterile yang kotor n cara membungkus 'dressing set'. Mula2 kitrg pikir senang je nk bungkus benda tu,tp rupanyer susah jgk. Sbb benda tu kena bungkus dgn btul2 kemas n cantik.
Skrg, br kitrg tahu yg setiap alatan sterile tu kena btul2 appreciate lah sbb mmg susah nk bekalkan semua benda tu.

Central Sterile Supply Department (CSSD)

Tu jelah serba sedikit pengalaman saya posting kt OT. Hrp2 nanti dpt lah keje kt OT. Huhuhu.....

19 November 2009

Ex@m oh Ex@m....

Minggu ni adalah minggu paling tension sbb sabtu ni start final exam. Apapun, good luck kt semua bdk2 diploma nursing tahun 2 sem 1. Chaiyook ! Moga semua lulus dgn cemerlang....